Levnadsskildringar, Faktaböcker & information kopplat till psykisk ohälsa.

Böcker där människor berättar om sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Båda egenerfarna och anhörigas berättelser. Några av dessa böcker innehåller både egna erfarenheter och lättillgänglig fakta om psykisk ohälsa.

Aldrig ensam
Av: Charlie Eriksson, Ullakarin Nyberg & Peder Björling
Handling: Charlie är en helt vanlig, frisk 22-åring. Men hösten 2013 men sedan får han sin första panikångestattack där han tar en stor mängd tabletter tillsammans med alkohol för att dämpa ångesten. Man får följa hans resa där han får flera panikångestattacker och till sist leder till en överdos som han nästan dör av. Charlie vill i sin bok även visa att det finns hopp och att man kan leva ett “normalt” liv, lära av sina erfarenheter och vända det till något bra. Han pratar även om sociala medier och kallar det nya fikarummet. Där alla oftast ska visa upp ett perfekt liv och överträffa varandra. Detta kan skapa en prestationsångest som kan bidra till att människor mår dåligt och detta drabbar främst unga.

Boken innehåller även kortfattad fakta om olika psykiska sjukdomar och symptom. Kopplat till faktaavsnitten får man veta var man ska vända sig för att få hjälp vid de olika tillstånden. Berättelsen är kommenterad av en psykiatriker. Charlie är idag en efterfrågad föreläsare och grundare av “Aldrig ensam”, ett projekt som sprider kunskap om psykisk ohälsa.

Ett bipolärt hjärta
Av: Rebecca Anserud
Handling: En självbiografi om Rebeckas kamp för att kunna leva med sin diagnos bipolär sjukdom. Hon insjuknade vid 15 års ålder och därefter dröjde det fem år innan hon fick sin diagnos. Rebecka växlar mellan depressioner, manier och får även psykoser. Boken beskriver hennes plågsamma resa runt psykiatrins olika instanser innan medicinering och behandling fungerade. Man får även läsa om Rebeckas anhöriga och deras syn på vad som händer.

Mitt galna liv: en memoar om psykisk sjukdom
Av: Arvid Lagercrantz
Handling: Författaren har sedan barndomen levt med psykisk ohälsa, hans diagnos var från början ”manodepressiv psykos” och är numera ”bipolär sjukdom typ 1”. Arvid är född på 1940-talet och man får den historiska aspekten av psykisk ohälsa och dess olika behandlingar genom åren.

Ur förordet: ”
”Det här är en memoar om psykisk sjukdom. Med nödvändighet handlar den också om mig själv men mest om min sjukdom, hur jag led, hur jag behandlades och vad läkarna skrev i mina journaler. Jag vet att många människor har liknande problem. Låt oss dela ensamheten. Jag har varit journalist i hela mitt 67-åriga liv, politisk reporter på Dagens Eko i många år och sedan vice VD och VD för Sveriges Riksradio i 10 år. Mina maniska perioder har blivit många. Jag har fått elchocker, legat i bälte och fått massor med psykosmedicin. Dessemellan har jag varit helt frisk. Jag bjuder här på vad jag kallar Mitt galna liv.”

Väggen: en utbränd psykiaters noteringar
Av: Pia Dellson
Handling: Även den som minst anar det kan gå in i väggen, även en läkare som arbetar med patienter med utmattningsdepression kan själv bli förstummande trött. Väggen skildrar en av vår tids folksjukdomar och är skriven av en person som både suttit på patientens och läkarens stol. De korta inkännande texterna gör att man orkar läsa även om man är mycket mycket trött.

Hur jag dog: och fick klart för mig hur allt hänger ihop
Av: Niklas Ekdal
Handling: Efter en hjärnskakning drabbas journalisten Niklas Ekdal av en svår depression. Han blir mycket sjuk. Apatisk forslas han utan hopp i taxi mellan terapeuter och läkare. Till slut ser han ingen annan utväg än att ta hissen ner i husets källare för att svälja allt giftigt han haft i sitt medicinskåp. Mirakulöst nog räddas han och kan berätta sin historia. Även om vägen tillbaka blir lång blir han helt återställd från den depression som drivit honom till självmordsförsöket och kan ge andra drabbade en skildring som inger tröst och hopp.

Kalla mig galen : berättelser från psyksverige
Av: Christian Dahlström
Handling: I Kalla mig galen – berättelser från Psyksverige har författaren och frilansskribenten Christian Dahlström intervjuat både kända personer som lidit av psykisk ohälsa – bland annat Therése Lindgren, Cissi Wallin och Kristoffer Triumf – och experter på området. Utifrån de samtalen och sina egna erfarenheter beskriver han hur olika delar av livet påverkas av psykisk sjukdom. Hur ska man hantera kärleksrelationer, familjen, arbetslivet, Försäkringskassan, psykiatrin, ekonomin när man knappt klarar av att finnas till?

Christian Dahlström har även Podcasten Sinnessjukt: I podden pratar Christian Dahlström med läkare, patienter, psykologer, politiker och andra om olika diagnoser och vad de innebär.

Den dagen min dotter blev galen [en pappas berättelse]
Av: Greenberg, Michael
Handling: Journalisten Michael Greenberg skriver här om hur psykisk sjukdom påverkar hans familj. En kväll rusar hans dotter Sally plötsligt ut i trafiken på Manhattan i tron att hon har kosmisk insikt och kan stoppa bilarna. Det visar sig att hon behöver professionell hjälp. I den här boken beskriver en pappa sin dotters insjuknande på ett mycket inlevelsefullt vis, med mycket känslor och förvirring innan det står klart för dem vad som drabbat henne. Han ger en levande bild av att vara anhörig och stå maktlös bredvid när det ofattbara händer.
Finns att låna av oss i Föreningen!

Befriad
Av: Jörgen Hjerdt
Handling: Matti har äntligen bestämt sig. Han lämnar sina båda söner på dagis och återvänder hem, packar väskan, tar bilen och far iväg mot sommarstugan i de värmländska skogarna. Han vill bli fri. Han vill befria sin familj. Från en född förlorare, från en som bara drar in alla i sitt vemod, tvingar på dem sitt mörker. Han vill följa sin far i spåren. Jörgen Hjerdt debuterar med en roman om en upp­görelse mellan en far som gick och en son som blev kvar.
»Jag har en del egna erfarenheter av självmord och dess konsekvenser. Det finns gott om berättelser om självmördare. Jag har stött på färre om dem som ska leva vidare.« JH
Finns att låna av oss i Föreningen!

Sagan om mig själv

Av: Gunilla Linn Persson
Handling: “Mitt inre förråd sprängdes fem gånger under loppet av sju år. Vem var det som apterade dynamiten? Jag själv? Var jag bara skvatt galen eller fanns det någon logik i det som skedde? Du kommer att kunna se psykoserna som en saga, berättade terapeuten H (som i hopp) när jag sökte hjälp inom psykiatrin. Hon lyfte av mig skammen, den djupa skam som drabbar varje psykiskt sjuk.” På ett flödande poetiskt språk beskriver Gunilla Linn Persson hur tidigare generationers erfarenheter har påverkat henne på olika sätt. Gunillas eget liv har varit präglat av psykisk sjukdom och sorg, men också av stark humor och kärlek som tagit henne igenom alla kriserna.
Finns att låna av oss i Föreningen!

Fakta böcker

Panikångest och depression- frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar
Av: Christian Dahlström
Handling: Kan man bli fri från panikångest? Varför blir man deprimerad? Hur går psykoterapi till? Var kan man söka hjälp? Trots att panikångest och depression är några av våra vanligaste sjukdomar vet de flesta fortfarande alldeles för lite om dem och det är lätt att känna sig handfallen när man kommer i kontakt med sin egen eller andras psykiska ohälsa. Det är då den här boken behövs.

Nya bipoläroboken : behandlingsstrategier för klinikern
Av: Lars Häggström, Margareta Reis och Håkan Jarbin.
Handling: Boken innehåller lättillgängliga fakta om bipolaritet och redovisar aktuell forskning i ämnet. Några av kapitlen behandlar farmakologisk behandling i samband med graviditet, barn- och ungdomspsykiatri, Bipolär sjukdom, sömnstörning mm.

Att lära sig leva med bipolär sjukdom: En guide
Av: Denna guide är framtagen av Bristol-Myers Squibb Company och Otsuka Pharmaceutical Europé Ltd i samarbete med medlemmarna i redaktionsgruppen och Styrkommittén.
Handling: Bipolärguiden är utvecklad för personer med bipolär sjukdom, deras familj, anhöriga och vänner. Guiden ger vägledning, råd och praktiska verktyg som kan vara till stöd i vardagen.
Finns också på nätet: www.bipolarguiden.se
Finns att låna av oss i Föreningen!

Balansgång: om depressioner och manier
Av: Riksförbundet Balans
Handling: Föreningen Balans har producerat en bok Balansgång som innehåller intervjuer med patienter och närstående samt fakta om vård och mediciner. Boken är uppskattad och används bland annat i undervisning av vårdpersonal.

Stolthet & fördom : möte med psykiatrin idag
Av: Cecilie Östby & Ulrika Andersson
Handling: När det gäller personer med psykisk funktionsnedsättning är vi bara i startgroparna då man i större utsträckning än andra är beroende av andra människors attityder och bemötande. Psykiskt sjuka är en grupp som ofta demoniseras i media i samband med olika våldsbrott, som inte bara drabbar den enskilde. Fördomar föds av okunskap och kan bara bekämpas med kunskap. I den här boken möter vi engagerade människor i utsatta och svåra situationer. Vi försöker också ta reda på om media som spridare av fördomar, faktiskt också kan vara en nyckel till en positivt förändrad attityd. Slutligen siktar vi mot framtiden och svara på frågan om hur vi ska få ett samhälle där alla människor har en lika självklar plats.
Finns att låna av oss i Föreningen!

Vem är det som bestämmer i ditt liv? : om medveten närvaro
Av: Åsa Nilsonne
Handling: Medveten närvaro, mindfulness, innebär att vi är vakna i nuet och att vi lägger märke till det som sker omkring oss. Boken vill hjälpa oss att kunna styra vår koncentration och uppmärksamhet och att nå större självinsikt. En metafor i boken är inre scen. Vi har alla en egen inneboende teaterrepertoar, och vi kan lära oss att styra denna välja vilka aktörer vi vill släppa upp på vår inre scen.
Finns att låna av oss i Föreningen!

Värmlands sjukhusbibliotek har väldigt bra boktips för drabbade och anhöriga inom ämnet psykisk ohälsa!
Här finns listorna:
https://balanssundsvall.se/bra-lastips-fran-landstinget/